De richtlijnen van ADC

Werk vanuit vertrouwen & rust

If a dog can't learn the way we teach, maybe we should teach the way dogs learn.

Unknown

Over de opvoeding van honden bestaan ontelbaar veel boeken, websites en artikelen. Enkele minuten op social media maken direct duidelijk dat er onnoemelijk veel opvattingen zijn.

Als eigenaar doe je er goed aan om voor een methode te kiezen die bij jou en je hond past. Trek je niets aan van eventuele tegenstrijdige adviezen en kijk naar wat goed is voor jouw hond.

Gaat je hond deel uit maken van een gezin? Dan is het belangrijk dat je huisgenoten op de hoogte zijn van de richtlijnen binnen jullie roedel.

Het aanleren van een oefening in het kort

Wederzijds vertrouwen - zonder vertrouwen is er geen basis.

Eén oefening per keer in een prikkelarme omgeving.

Herhaal de oefening in dezelfde setting tot je hond het begrijpt.

Verander maar 1 ding per keer; meer prikkels of andere locatie.

Verfijn de oefening.

Positieve training

Belonen in plaats van afstraffen

Bij ADC Online Hondenschool werken we met een beperkt aantal richtlijnen. Leer jezelf om elke keer als je ergens tegenaan loopt het lijstje langs te lopen. De eerste vraag is altijd: Is je hond gezond? Heeft hij nergens last van (een slecht zittend tuig, een splinter in zijn poot)?

Vervolgens loop je op grond van de richtlijnen het lijstje af: Is het een vertrouwenskwestie? Begrijpt je hond het wel? Kent hij het commando in deze setting (locatie, prikkels, persoon die commando geeft)?

In 95% van de gevallen weet je nu waar je aan moet werken. Vaak willen we te snel en vergeten we dat honden geen mensentaal spreken. In de cursussen leer je hoe de richtlijnen voor jou en je hond het beste werken.

700 x 690 alleen bubble zit

Geen hond is hetzelfde. In de cursussen leer je hoe je de richtlijnen het beste laat werken voor jou.

De hond centraal

Vorm een dream team met je hond

Bij ADC Online Hondenschool vormt wederzijds vertrouwen de fundering van alles wat we doen. Vertrouwen betekent dat je je hond kent en dat hij zich veilig bij je voelt.

Een pup of hond die pas bij je is komen wonen heeft tijd nodig om zijn plek te vinden. Gun hem de ruimte om te acclimatiseren en om jou te leren kennen. Geef hem voldoende rust, afleiding én je onverdeelde aandacht.

Een goed begin is het halve werk... Richt je daarom in het begin op het verdienen van zijn vertrouwen. Dit doe je met rust, beloningen en samen plezier maken. Investeer hierin! Hoe sterker jullie vertrouwensband, hoe sterker jullie basis.

Elke hond is uniek

Ontdek zijn karakter. Is je hond driest en stormt hij overal op af? Of is hij juist wat terughoudend? Als je ontdekt dat je hond bij nieuwe dingen snel gespannen is zal je hier in de aanleerfase rekening mee moeten houden. Vindt je hond snel iets saai? Dan is het aan jou de taak om voor voldoende afwisseling te zorgen. Je wilt tenslotte dat je hond het leuk vindt om samen met jou dingen te ondernemen.

 

Werken met voer

Een graadmeter in je training

Een dream team vormen kost tijd. Door je hond veel uit je hand te voeren creëer je sneller een hechte band. Voer is een eerste levensbehoefte en uit je hand eten vereist vertrouwen.

Bij ADC Online Hondenschool ga je hééééél veel met voer werken. Vertrouwen, fun en veel belonen zijn de pijlers van onze aanpak.

Voer als graadmeter

Je doet je hond een groot plezier met lekkere beloningen en veel aandacht. Daarnaast is voer een hele goede graadmeter om te kijken hoe het met je hond is gesteld:

  • Eet je hond niet (graag) uit je hand? Focus dan eerst op jullie wederzijdse vertrouwen.
  • Pakt je hond het voer snel aan, maar neemt hij het mee om op veilige afstand op te eten? Dan is hij waarschijnlijk bang dat je hem de beloning weer zult afnemen. Ook dit is een vertrouwenskwestie.
  • Eet je hond altijd uit je hand, maar neemt hij onderweg ineens niets aan? De kans is groot dat hij stress ervaart en vergeet dat jij bestaat.
  • Kijkt je hond naar jou, loopt hij ontspannen naast je en is hij blij met de voertjes die je hem af en toe geeft? Jullie zijn een dream team!
  • Eet je hond helemaal niet en is hij lusteloos? Houd hem goed in de gaten en maak een afspraak bij de dierenarts om hem te laten onderzoeken.

Vertrouwen moet je verdienen

Je kunt je hond paaien met eten, maar een hond heeft snel genoeg in de gaten of je te vertrouwen bent. Wees consequent en eerlijk naar je hond.

Vertrouwen is sneller beschadigd dan dat je het herstelt.

1 oefening per keer

Aanleren vanuit rust

Bij het aanleren van een nieuwe oefening begin je altijd in een prikkelarme omgeving. Begin vanuit rust en stel jezelf de volgende vraag:

  • begrijpt mijn hond wat ik van hem verlang?

In de cursussen leer je stap voor stap hoe je je hond duidelijk maakt wat er van hem wordt verlangd. Is het te moeilijk? Maak de stapjes kleiner en beloon hem voor zijn inzet. Per hond zal dit er qua invulling anders uitzien.

Tijdens de aanleerfase beloon je veel én vaak. Dit doe je zowel met voer als met je stem.

Korte sessies afgewisseld met spelen

Leren is leuk! Het is een manier om de band tussen jou en je hond te versterken. Hou de sessies kort en wissel oefenen af met spelen.

Leren schakelen

Geef je hond de tijd om te schakelen. Voor jonge pups is dit moeilijk. Hun brein kan alle gegevens niet allemaal in één keer verwerken. Heb geduld en wacht. Vaak hebben pups je wel gehoord, maar duurt het even voordat ze het omzetten in gedrag. Houd hier bij het aanleren rekening mee en ga niet te snel.

Het concept NIET bestaat niet voor een hond

Honden spreken een andere taal dan mensen. Een hond die opspringt of blaft, is niet in staat om jouw 'Niet springen!' of 'Stil!!!' te begrijpen. Voor honden bestaat alleen het gedrag in het nu.

Wees je hiervan bewust. Als je wilt dat je hond niet op springt of in een specifieke situatie blaft, moet je hem dit eerst met geduld en beleid aanleren. Pas als hij begrijpt wat je van hem verlangt, kan hij naar je luisteren. Eerder niet...

Herhalen tot het kwartje valt

In een prikkelarme omgeving

Herhaal de oefening in dezelfde prikkelarme omgeving. Weet je zeker dat je hond feilloos begrijpt wat jij wenst en voert hij de oefening onmiddellijk uit? Dan pas is het tijd voor de volgende stap.

Elke verandering is een nieuwe oefening

Als je hond de oefening in de prikkelarme keuken goed uitvoert, kun je de oefening in de kamer of tuin proberen te doen. Besef dat een andere setting voor je hond een andere oefening kan zijn.

'Zit' in de keuken is in de aanleerfase iets anders dan 'zit' in de tuin. Je gaat je hond dus eerst aanleren dat het commando 'zit' los van de locatie, prikkels of stem van wie het vraagt altijd 'zit' betekent.

Honden spreken geen mensentaal. Je zult hem dus moeten leren dat een commando in verschillende settings geldt. Kijk ook goed naar jezelf. Zeg jij altijd 'zit' met dezelfde intonatie en toonhoogte? Of betrap je jezelf erop dat je ook 'en nu zitten', ''ga zitten' of 'zitzegiktoch' zegt? Realiseer je dat je hond dan meer moeite heeft om te ontcijferen wat jij nu precies wenst.

1 verandering per keer

Wees daarom eerlijk naar je hond en verander tijdens de aanleerfase maar 1 dingetje per keer. Het is onredelijk om tijdens een wandeling met onvoorspelbare prikkels te verwachten dat je hond in 1 keer gaat zitten.

Wees reëel, geef toe dat je soms te snel wilt en oefen in een omgeving met minder prikkels. Als je bewust tijd investeert in de aanleerfase heb je hier een hondenleven lang plezier van.

Verfijn de oefening

Perfectioneren

Als baasje weet jij hoeveel waarde jij hecht aan een perfecte en vlekkeloze uitvoering.

Hoe hoog ligt jouw lat en is dit reëel?

Tussen volgen en volgen zit bijvoorbeeld een groot verschil. Ben jij blij als je hond niet aan de lijn trekt en netjes naast je blijft? Of ben je pas tevreden als je hond perfect in positie is en blijft?

De mate van verfijning bepaal je zelf. Soms moet je je afvragen of je niet gelukkiger wordt van de lat iets lager te leggen. Vooral bij honden met een verleden is het goed om bij jezelf te rade te gaan: Is wat we nu bereikt hebben niet voldoende? Moet het perfect?

Plezier hebben met je liefste viervoeter is het allerbelangrijkste. Geen hond is hetzelfde en soms moet je gewoon trots zijn op alle stappen die jullie hebben gezet.